מה זו "גמלה חוסמת" בביטוח לאומי
עובד עצמאי הזכאי לגמלה בשל פגיעה בעבודה, יקבל גמלה על פי ההכנסה ששימשה בסיס למקדמות ששילם למוסד לביטוח לאומי לפני הפגיעה, וההכנסה הזו (הבסיס למקדמות) תיחשב כהכנסה לפי שומה סופית.
מהלך זה מכונה "גמלה חוסמת" (חסימת השומה עקב קבלת גמלה).
חסימת השומה חלה רק במצבים המפורטים להלן:
דמי פגיעה בשל פגיעה בעבודה, או בשל פגיעה בעת התנדבות מוכרת, לתקופה של 90 ימים לפחות (בין שהם רצופים ובין שאינם רצופים), או פגיעה המזכה בקצבת נכות, בקצבת תלויים, או במענק לנכה או לאלמנה.
חישוב הגמלה נעשה על בסיס ההכנסה לפיה חוייב המבוטח במקדמות לפני הפגיעה. במקרה כזה, בסיס ההכנסה שלפיה משולמת הגמלה הוא בסיס סופי, שלגביו לא יחושבו הפרשי דמי ביטוח ולא יקבל הפרשי גמלה גם אם ההכנסה בפועל גבוהה או נמוכה יותר (זו חסימה).
אם קיימת שומה מלפני הפגיעה, שמיטיבה עם המבוטח (להלן: "שומה מיטיבה"), ישולמו דמי הפגיעה לפי ההכנסה בשומה המיטיבה ויידרש תשלום הפרשי דמי ביטוח בעקבות עדכון ההכנסה.
בהיעדר שומה מיטיבה, הגמלאות לא יעודכנו – גם אם מתברר, שההכנסה הייתה גבוהה יותר! מכאן החשיבות של תשלום מקדמות לביטוח הלאומי לפי בסיס הכנסה ריאלי!
|
בהתקיים התנאים ל"גמלה חוסמת", יהיה דין ההכנסה לפיה שולמו המקדמות כדין הכנסה על פי שומה סופית לאותה שנה – הן לעניין תשלום הגמלאות, והן לעניין הפרשי דמי הביטוח בגין שומה.
אם היתה יותר מפגיעה אחת בשנה אחת, חישוב ימי "אי כושר" לעניין חסימת השומה לאותה השנה (ראה סעיף2), הינו סכום הימים הכולל בכל הפגיעות ביחד (כך - על פי פרשנות הביטוח הלאומי).
|